2016. március 30., szerda

Ritka retró számológép gyűjtőknek, kínai, működik - Jelenlegi ára: 15 000 Ft

Eladó a képeken (külső és belső fotók) látható kézi mechanikus kínai számológép az 50-es évekből.
Márkaneve valószínűleg a fedőlemezbe mélyített Pegazus (szárnyas ló) rajznak felel meg. A kocsi burkolólemezén kínai írásjelek vannak beütve. (Ennyit sikerült azonosítani: Sanghaj, szövetség, üzem, számológép, készült. Három jel azonosítatlan. A szárnyas ló írásjelei nincsenek köztük. )
A fedőlemezt hibái miatt teljesen le kellett csiszolnom, a kocsi lemezét csak részben, a kínai felirat láthatóvá tétele érdekében. A csiszolt fémfelületeken a beütött jeleket utólag színeztem. A számkorongokon a megfakult, kopott számjegyeket a lehetőség szerint felfrissítettem.
 Az 1950-es években készült. Egy japán számológép (a 20 számjegyes "Tiger") hasonmása. A négy alapműveleten kívül (ill. azok segítségével) hatványozást és négyzetgyökvonást is végezhetünk vele! . Műveletvégzés közben a számbeállító karok nem forognak be a szerkezet belsejébe - eltérően az Odhner-féle alaptípustól, de hasonlóan néhány más géphez. Beállítóművének technikai megoldása ("adapting segment") azonban mindezekétől eltér.
Ilyen gépnek láttam egy-két nyomát nálunk, de nagyon ritka lehet.
Amit más eladók nem szoktak kínálni: a belső szerkezetet a meghirdetés előtt teljes karbantartásnak vetettem alá (részletekbe menő átvizsgálás, oldószeres átmosás, minden alkatrész, csavar, rugó, rögzítés ellenőrzése, beállítása, korszerű kenő-konzerváló anyaggal való ápolás).
Így a gép hibátlanul, biztosan működik. (Az európai gépeknél egy kicsit zörgősebb a robusztus szerkezet miatt, de nem akadozik, nem téveszt. )
Különösen ajánlom a ritkasága miatt gyűjtőknek, valamint azoknak, akik szeretnék megismerni ezeknek a régi számológépeknek a műk�! �dését. Saját készítésű, e gép fotóival illusztrál! t leírást is adok a gép mellé a számolási műveletekről. (Az így szerzett tudást más géptípusokra is lehet alkalmazni. ) A gyűjtőnek is sikerélmény lehet, ha a tárgyak birtoklása mellett azok működését is be tudja mutatni az érdeklődőknek.
Súlya: 7, 6 kg. Mérete: Sz 19, M 14 cm, H jobbra tolt kocsival 37 cm, balra tolt kocsival 42 cm.
Kipróbálni és átvenni Komlón lehet. Postázás: 1590 (MPL csomag) vagy 1100 (DPD futár).

Jelenlegi ára: 15 000 Ft
Az aukció vége: 2016-04-19 18:08 . Ritka retró számológép gyűjtőknek, kínai, működik - Jelenlegi ára: 15 000 Ft